Şirketler Hukuku
Şirketler Hukuku Nedir?
Şirketler Hukuku, ticaret hukuku bünyesinde yer alan ve ticaret şirketlerinin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konuları düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı, ticaret şirketlerine ilişkin hukuki ilişkileri incelemektedir. Türkiye’de 1926 yılında Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ticaret hukukunun alt dalı hâline gelen şirketler hukuku, son hâlini 2011 yılında yürürlüğe giren 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ile almıştır.
Karadağ Hukuk Bürosu
Karadağ Hukuk Bürosu, İstanbul’da dinamik ve alanında uzman kadrosuyla şirketler hukuku ile ilgili her türlü uyuşmazlıkta hizmet vermektedir. Şirket ana sözleşmelerinin hazırlanması, ortaklar arası sözleşmelerin düzenlenmesi, kredi sözleşmeleri, halka arz işlemleri, sermaye piyasası kurulu işlemleri, bayilik ve acentelik sözleşmeleri, hisse devir işlemleri, şirket alacaklarının tahsili, kıymetli evrak iptali davaları, şirketin sona ermesi veya tasfiyesi davaları, öz sermaye tespiti davaları, icra iflas davaları ve takipleri gibi konularda uzman avukat kadrosuyla başarılı ve güvenilir bir hukuk bürosudur. Müvekkillerine sürekli bilgi akışı sağlayan ve danışmanlık hizmeti sunan, mahkemede temsil eden avukatlardan oluşmaktadır. İstanbul en iyi şirketler hukuku avukatları arayışınızda, size profesyonel destek verebilecek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Şirketler Hukuku Nedir?
Şirketler hukuku, ticaret hukuku bünyesinde yer alan ve ticaret şirketlerinin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konuları düzenleyen ve bu konulara ilişkin normları içeren bir hukuk dalıdır. Şirketler hukukuna ilişkin temel mevzuat 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu olup, ayrıca özel kanunlar ve yönetmelikler de bulunmaktadır. Bunlar:
- 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu
- 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu
- 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu
- 6103 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun
- 5941 Sayılı Çek Kanunu
- 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu
- 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun
- 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu
- 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu
Şirketler Hukuku Neleri Kapsar?
Şirketler hukuku, ortaklıklar hukuku olarak da bilinir ve Türk Borçlar Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde usulüne uygun olarak kurulmuş ortaklıklara (kolektif, komandit, kooperatif, limited, anonim) ilişkin her türlü uyuşmazlık ve işlerle ilgilenir. Bu kapsamda adi ortaklık, anonim, kolektif, komandit, limited ve kooperatif ortaklıklarına ilişkin sözleşmelerin kurulması, ortaklıktan çıkarma, ortak ekleme, tasfiye, iflas, kıymetli evrak düzenlenmesi gibi konuları içerir.
Şirketler Hukuku Davaları Nelerdir?
Şirketler hukukundan kaynaklanan dava ve işlere şirketler hukuku davaları denir. Bu davalar, aşağıda sayılanlarla sınırlı olmayıp ortaklıkları ilgilendiren her türlü dava ve işi kapsar. En çok bilinen ve karşılaşılan şirketler hukuku davaları şunlardır:
- Ortaklık Sözleşmesi
- Ortaklıktan Çıkma Davası
- Şirket Alacakları Davası
- Yönetim Kurulu Kararının İptali Davası
- Rekabet Yasağı Davaları
- Ortaklıktan Çıkarılma Davası
- Şirketin Tasfiyesine İlişkin Dava
- Şirketin Feshine İlişkin Dava
- Şirketin İflasına İlişkin Dava
- Sermaye Artırma/Azaltma
- Konkordato
- Şirketlerde Tür Değişikliği
- Hisse Alım Satımı
- Franchise Sözleşmelerinin Hazırlanması
- Ortaklıktan Çıkanın Tazminat Davası
- Şirket Denetçilerine Tazminat Davası
Şirketler Hukuku Davaları Ne Kadar Sürer?
Şirketler hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, uyuşmazlığın niteliğine, ortak sayısına, şirketin türüne, tanık ve delil sayısına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak ortalama 1 yıl sürmektedir. Şirketler hukuku davaları, uzmanlık gerektirdiğinden, tecrübeli ve bilgili bir avukattan hizmet almak önemlidir.
Şirketler Hukukuna Hangi Mahkemeler Bakar?
Şirketler hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir.
Sık Sorulan Sorular
Şirketler Hukuku Avukatının Ücretini Kim Öder?
Şirketler hukuku avukatının ücretini, taraflar en başta kararlaştırılan tutar üzerinden öderler. Davanın kazanılması veya kaybedilmesi durumunda karşı vekâlet ücreti de söz konusu olabilir. Mahkemece belirlenen karşı vekâlet ücreti, davayı kaybeden tarafça ödenir.
Şirketler Hukuku Avukatı Ücreti Ne Kadar?
Avukatlık ücreti, müvekkilin hukuki hizmete karşılık olarak ödediği tutardır. Türkiye Barolar Birliği her yıl Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ni belirler ve yayımlar. Ücret, davanın niteliğine ve süresine göre değişir.
Şirketler Hukuku Avukatı Ücretsiz Danışma Hizmeti Veriyor Mu?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre her türlü hukuki iş, işlem ve danışma ücrete tabidir. Ücretsiz hukuki danışma verilmesi ve dava alınması istisnai durumlar dışında mümkün değildir.
Şirketler Hukuku Davalarında Avukat Zorunlu Mu?
Türk Hukukunda tarafların kendilerini avukat ile temsil ettirmesi zorunlu değildir. Ancak şirketler hukuku davalarının karmaşıklığı ve zamanaşımı süreleri göz önünde bulundurulduğunda, uzman bir avukatla çalışmak hak kayıplarını önleyecektir.
En İyi Şirketler Hukuku Avukatı Nasıl Bulunur?
En iyi şirketler hukuku avukatlarını bulmak için avukatın başarılarına, tecrübelerine ve referanslarına bakmak sağlıklı seçim yapmanıza yardımcı olacaktır. İstanbul en iyi şirketler hukuku avukatları arayışınızda, size profesyonel destek verebilecek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Karadağ Hukuk ve Danışmanlık
Karadağ Hukuk Bürosu, iş hukuku ve aile hukuku başta olmak üzere, gayrimenkul hukuku, idare hukuku, borçlar hukuku, miras hukuku, ticaret hukuku, bilişim hukuku, spor hukuku, sağlık hukuku ve rekabet hukuku gibi birçok alanda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Uzun yıllara dayanan tecrübesi ile ulusal ve uluslararası alanda müvekkillerine danışmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Büromuz, akademik başarı göstermiş profesyonel avukatlardan oluşmaktadır. İstanbul en iyi şirketler hukuku avukatları arayışınız için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.