Tüketici Hukuku

Tüketici Hukuku Nedir?

Tüketici Hukuku, tüketicinin ekonomik çıkarlarını, sağlıklarını ve güvenliklerini korumak amacıyla oluşturulan bir hukuk dalıdır. E-ticaretin gelişmesi ve online satışların artmasıyla birlikte bu hukuk dalı daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Tüketicinin satın aldığı ürün ve hizmetlerde vaat edileni bulamaması durumunda sahip olduğu hakları güvence altına alarak, mağdur tüketiciyi yasal yollarla korur.

Karadağ Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Karadağ Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, İstanbul'da dinamik ve alanında uzman kadrosu ile tüketici hukuku ile ilgili her türlü uyuşmazlıkta hizmet vermektedir. Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar, tüketici hakem heyetinde yapılacak işlemler, alım satım sözleşmeleri, ayıplı mal ve hizmetlerden doğan sorumluluk gibi konularda uzman avukat kadrosuyla danışmanlık ve temsil hizmetleri sunar. İstanbul en iyi tüketici hukuku avukatları arayışınız için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Tüketici Hukuku Neleri Kapsar?

Tüketici hukuku, tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu önlemler alır, zararlarını tazmin eder ve çevresel tehlikelerden korunmasını sağlar. Tüketici hukuku ayrıca tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemler alarak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirir ve bu konularda gönüllü örgütlenmeleri teşvik eder. Tüketici hukuku mevzuatı ise genellikle şu kanunları kapsar:

  • 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu
  • 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun

Tüketici Kimdir?

Tüketici, bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alan gerçek veya tüzel kişidir. Ticari amaçlarla mal satın alanlar tüketici sayılmaz. Tacirler ve şirketler, ticari amaç dışında özel maksatlarla satın aldıkları mal veya hizmetler bakımından tüketici kabul edilirler. Bu bağlamda, tüketici hukuku, tüketici lehine düzenlemeler içeren mevzuat ve tüketici hukukundan doğan tüm uyuşmazlıkları kapsar.

Tüketicinin Hakları Nelerdir?

Tüketici ile sağlayıcı arasındaki ilişki, tüketicinin dezavantajlı konumda olması nedeniyle kanun koyucu tarafından tüketici lehine düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerin en önemlisi 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun dur. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'in 1985 tarihli Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi'ne göre 9 temel tüketici hakkı bulunmaktadır:

  • Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı
  • Sağlık ve Güvenlik Hakkı
  • Bilgi Edinme Hakkı
  • Eğitilme Hakkı
  • Zararların Giderilmesi Hakkı
  • Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı
  • Seçme Hakkı
  • Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı
  • Ayıplı Malda Seçimlik Haklar

Tüketici Hangi Durumlarda Dava Açabilir?

Tüketici, sağlayıcıdan aldığı mal veya hizmet dolayısıyla ortaya çıkabilecek herhangi bir uyuşmazlık sebebiyle dava açabilir. Tüketici lehine düzenlemeler esas alınarak, tüketicinin karşılaşabileceği başlıca uyuşmazlık konuları şunlardır:

  • Tüketici Sözleşmesinin Feshi
  • Sağlayıcının Ayıptan Doğan Sorumluluğu
  • Sağlayıcının Zapttan Doğan Sorumluluğu
  • Sözleşmeye Aykırılık
  • Sağlayıcının Ayıplı Hizmetinden Sorumluluğu
  • Menfi Tespit Davaları
  • Promosyon Davaları
  • Alacak Davaları
  • Tapu İptal ve Tescil Davası
  • Maddi Tazminat Davası
  • Manevi Tazminat Davası
  • Kredi Davası

Tüketici Hukukuna Hangi Mahkeme Bakar?

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un m.73/1 gereğince, tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir. Tüketici Mahkemesi bulunmayan yerlerde, bu davalara "Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla" Asliye Hukuk Mahkemesi bakar.

Sık Sorulan Sorular

Tüketici Hukuku Avukatının Ücretini Kim Öder?

Tüketici hukukuna ilişkin dava veya işlerde vekâlet verilen avukatın ücretini, taraflar en başta kararlaştırılan tutar üzerinden öder. Davanın kazanılması veya kaybedilmesi durumunda karşı vekâlet ücreti de söz konusu olur. Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesi gereğince, dava sonunda karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir.

Tüketici Hukuku Avukatı Ücreti Ne Kadar?

Avukatlık ücreti müvekkilin hukuki hizmete karşılık olarak ödemesi gereken tutardır. Türkiye Barolar Birliği her yıl yenilenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ni belirler ve yayımlar. Bu tarifeye göre avukatlık ücreti belirlenir ancak somut olayın niteliğine göre farklılık gösterebilir.

Tüketici Hukuku Avukatı Ücretsiz Danışma Hizmeti Veriyor Mu?

Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesi uyarınca her türlü hukuki iş, işlem ve danışma ücrete tabidir. Ücretsiz hukuki danışma verilmesi ve dava alınması istisnai durumlar dışında mümkün değildir.

Tüketici Hukuku Davalarında Avukat Zorunlu Mu?

Türk Hukukunda tarafların kendilerini avukat ile temsil ettirmesi zorunlu değildir. Ancak tüketici hukuku davalarının karmaşıklığı ve zamanaşımı süreleri göz önünde bulundurulduğunda, uzman bir tüketici hukuku avukatıyla çalışmak hak kayıplarını önleyecektir.

En İyi Tüketici Hukuku Avukatı Nasıl Bulunur?

En iyi tüketici hukuku avukatları için avukatın başarılarına, tecrübelerine ve referanslarına bakmak sağlıklı seçim yapmanıza yardımcı olacaktır. İstanbul en iyi tüketici hukuku avukatları arayışınızda, size profesyonel destek verebilecek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

Karadağ Hukuk ve Danışmanlık

Karadağ Hukuk Bürosu, iş hukuku ve aile hukuku başta olmak üzere, gayrimenkul hukuku, idare hukuku, borçlar hukuku, miras hukuku, ticaret hukuku, bilişim hukuku, spor hukuku, sağlık hukuku ve rekabet hukuku gibi birçok alanda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Uzun yıllara dayanan tecrübesi ile ulusal ve uluslararası alanda müvekkillerine danışmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Büromuz, akademik başarı göstermiş profesyonel avukatlardan oluşmaktadır. İstanbul en iyi tüketici hukuku avukatları arayışınız için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

İstanbul avukatlık hizmeti, avukata sor kapsamında bize danışmak için lütfen formu eksiksiz doldurunuz. Sizlere hemen geri dönüş yapalım.